TVOJ ŽIVOT

Stop vršnjačkom nasilju

it  | 

Samo u poslednjih nekoliko meseci gotovo polovina učenika u Srbiji više puta je doživela neki oblik vršnjačkog nasilja. Najrazličitije vrste zlostavljanja, kao što su tuče, vređanja, verbalna i psihička maltretiranja i poniženja na društvenim mrežama ne prestaju, čak se i povećavaju. Najnoviji je slučaj učenice Tehničke škole Mileta Nikolić u Aranđelovcu, koju su napali školski drugovi i drugarice, a na internetu se pojavio i snimak.
Poražavajuće je da niko od vršnjaka nije prišao da joj pomogne, a kada je napadnuta devojčica pokušala da se odbrani, neko joj je rekao da spusti ruke dole, što se jasno čuje na snimku. Dramatičan video veoma brzo je uklonjen s Facebooka.

vrsnjacko maltretiranje

Danas se pojavio još jedan snimak vršnjačkog nasilja  koji traje nekoliko minuta, a navodno je nastao u Ekonomsko-ugostiteljskoj školi Slobodan Minić, takođe u Aranđelovcu. Na njemu se vidi kako dvojica dečaka udaraju trećeg. Nakon udaraca i maltretiranja, zlostavljači su od žrtve tražili da im poljubi ruke.
Kako je istakla direktorka ove škole, to se desilo pre dve godine. Slučaj je prijavljen školi i preduzete su sve zakonske mere. Učenici su se izmirili, a majka dečaka koji je bio izložen nasilju, potpisala je izjavu da ne želi nikog da tereti.
Psiholozi, pedagozi, oni koji se bave proučavanjem ljudskog ponašanja, karaktera, vaspitavanjem i učenjem smatraju da se protiv vršnjačkog nasilja najbolje bori neprestanom pričom o njemu, ukazivanjem i osvešćenjem ovog problema. Važno je i sankcionisanje nasilja, kako bi se ukazalo na to da ono NIJE dopušteno i poželjno. Pokreni se, pazi na sebe, ne teroriši druge i reaguj ukoliko vidiš da je neko ugrožen.

Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.