FUN4U

The Square

it  | 

Film Square švedskog reditelja Rubena Ostlunda dobitnik je jednog od najvećih priznanja prošle godine – Zlatne palme na Kanskom festivalu. Otkačena i na momente urnebesna satira o svetu savremene umetnosti i muzeja postavlja pitanja o podeljenosti društva, ličnoj odgovornosti i humanosti.
Christian je glavni kustos Kraljevskog muzeja avangardne umetnosti, zgodan arogantan i pretenciozan u svojoj privilegiji i moći. Razveden je, ali odan otac svojoj deci, vozi elekrični automobil i posvećen je višim ciljevima.
Njegova sledeća izložba je Square instalacija koja prolaznike poziva na altruizam, podsećajući ih na njihovu ulogu odgovornih ljudskih bića. Ali ponekad je teško živeti po sopstvenim idealima – budalasti odgovor na krađu telefona i novčanika Christiana vodi u sramne situacije.
U međuvremenu PR agencija muzeja kreira neočekivanu kampanju za Square. Odgovor na nju je prenaduvan i Christiana, kao i muzej dovodi u egzistencijalnu krizu.
Ostlund, naravno, ima ciničan osvrt na izložbu, poistovećujući kvadrat sa svim beskućnicima koji u svakodnevnom životu ne dobiju ni drugi pogled.

Foto: YouTube

Ostavi komentar

Your email address will not be published.