U POVERENJU

Pomozite mi, ne znam kako da se oblačim

it  | 

Imam 15 godina i ne znam kako da se oblačim.. Možete mi reći nešto o kombinovanju boja i šta se oblači za školu a šta za izlazak? Ne umem da odaberem nakit 🙁 Pomozite, stalno imam osećaj da sam najružnije obučena od svih drugarica!

inteen: Draga tinejdžerko, moda je oblast i polje gde svi ljudi, naročito mladi poput tebe, mogu u velikoj meri da izraze sebe, svoju ličnost, raspoloženja, htenja i potrebe. Mala otežavajuća okolnost je ta što nam nisi rekla šta voliš, kako izgledaš i sebe doživljavaš. Da li se radije odevaš formalnije, ili opuštenije, lepršavije? Da li više voliš da nosiš suknje, haljine ili pantalone? Bez obzira na to, reći ću ti da moda dozvoljava da naizgled nespojivo uspe. Neki komadi odeće mogu delovati kao loša kombinacija dok vise u ormanu, a kad ih odenemo izgledaju super. Stvar je trenutka, ukusa i možda najviše stila određene osobe, njene sigurnosti, stava i umeća da nešto ponese.
Evo šta ti predlažem. Što se boja tiče, sve je dozvoljeno. Proleće je skoro počelo, tako da u tvom autfitu mogu da budu zastupljenje i nežniji pastelni tonovi, ali i oni jarki, poput purpurne, roze, plave i žute. Ima mladih kojima i ahromatsko oblačenje divno stoji. Crno-bela košulja ili flamenko bluza na štrafte ili tufne uklopljena uz farmerke, stegnuta kaišem ili ležerno puštena, može da bude pravi hit. Takođe, obična bela košulja u kombinaciji sa džinsom, plitkim ili dubokim cipelama, čak recimo, crnim starkama izgledaće fenomenalno. U dnevnoj varijanti, za školu, dobar izbor su i karirane košulje i bluze različitog kolorita koje se mogu kombinovati sa dužim ili kraćim suknjama i pantalonama. Majice jarkih boja i teksas jakne takođe su ove sezone in.
Boje možeš da uklapaš kako voliš. Idealno je da na sebi imaš tri boje, ali ne može da škodi ni ako ih je više, naročito u nakitu koji nosiš. Šarene minđuše ili ogrlice od kojih se neka boja slaže sa odećom mogu da budu pravo osveženje, a uz crnu ili džins garderobu uneće dinamiku i razbiti monotoniju.
Za izlazak možeš da nosiš i neke ekscentričnije komade: topove koji ti otkrivaju ramena, vrat i gornji deo grudi, ispod kardigana, žaketa ili sakoa, u mešovitom printu ili jednobojne. Tada možeš odenuti i haljinice, suknje, ali i helanke, uske pantalone ili minić (naravno bez preterivanja). Zavisi šta voliš. Ako se odlučiša za crne helanke, tunika može da bude u bilo kojoj boji. Žuta ili crvena trebalo bi da budu super. Da ne zaboravim cvetne printove koji su takođe u trendu. Cvetne pantalone i haljinice uvek su lepe i romantične, pogotovo za tinejdžerke. No, svakako sve to moraš da isprobaš kako bi videla kako ti stoji i u čemu se osećaš najlagodnije.
Uvek možeš da potražiš savet u nekom ženskom časopisu ili na internetu. Pogledaj i naše članke Fensi i u donjem delu trenerke, Šešir, savršen modni detalj, Kako da nosiš military look, Ključ elegantnog izgleda je…, Ništa bez kardigana, Uzduž i popreko, ali u boji.
Sve zavisi od tvog senzibilieta: da li si ti devojka koja je osećajnija, povučenija, nežnija, voli nežne nijanse, tananiji nakit, lančiće, viseće tanke minđuše ili one uz uho, ili si prodornija, društvenija i ponela bi i neki krupni komad nakita bilo u formi velike ogrlice, narukvice, XL minđuša. Većina nas je ipak između ovih krajnosti.
Razmisli i probaj da ne oklevaš da to podeliš sa svojim drugaricama. Sve što vidiš i pronađeš u nekom modnom magazinu možeš da primeniš. Istražuj i uživaj! Pusti mašti na volju i rezultati i zadovoljstvo će ubrzo doći. Sve najbolje ti želim.

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Bigstock

Ostavi komentar

Your email address will not be published.