U POVERENJU

Imam nagle promene raspoloženja

it  | 

Ćao… Imam 16 godina i nagle promene raspoloženja, čas sam besna, čas tužna i to sve više utiče na ljude oko mene i naše odnose. Dođe mi da se izderem na nekog i udarim ga a onda imam napade plača. Šta da radim?  🙁

inteen: Draga čitateljko, promene raspoloženja koje opisuješ nisu toliko retke u adolescentskom periodu. To je doba kada su hormoni uzburkani što izuzetno utiče na emocije i ponašanje. To je period velike zbunjenosti, opšteg nemira, traganja za identitetom, pokušaja uklapanja i nalaženja svog mesta u društvu i svetu uopšte. To je period kada želimo da postanemo donekle samostalni i nezavisni od roditelja, ali su nam oni i dalje veoma potrebni. Otuda velika zbunjenost i pomešana osećanja prema njima. Dodatne su komplikacije ako se u sve to umeša i neka zaljubljenost. Sve to izaziva jednu opštu pometnju, konfuziju, nemir i promene raspoloženja. Takođe emocije su u tom periodu pobuđene i na površini, promenljive su i često ih je teško kontrolisati. Sve je to u nekoj meri normalno, ali je i problem ako se takvo stanje oduži i ozbiljno počne da utiče na tvoje odnose sa drugima i kvari ih.
Ovakvo stanje će najverovatnije vremenom proći, stvari će se stišati, naći ćeš svoje mesto u društvu, odnos sa roditeljima će postati mirniji i manje turbulentan, postaćeš sigurnija u sebe i svoje odluke i neće te svet odraslih kome se približavaš toliko plašiti. Samim tim ćeš naći mir u sebi i nećeš imati potrebu da vičeš, plačeš, ispoljavaš agresiju. No, do tada može da prođe još neko vreme i ne bi valjalo da u međuvremenu izgubiš prijatelje ili ugroziš odnose sa bliskim ljudima. Zato ne bi bilo loše da malo poradiš na sebi i pokušaša da dovedeš ispoljavanje svojih emocija pod kontrolu. Moj prvi savet bi bio da počneš da treniraš neki sport koji iziskuje solidnu utrošnju energije. Koliko god banalno zvučalo, to ti daje priliku da na društveno prihvatljiv način, ne ugrožavajući nikoga, izbaciš agresiju i napetost. To može biti trčanje, aerobik, kick box ili nešto slično, ali svakako odaberi dinamičan sport.
Sledeća stvar na koju bi valjalo da obratiš pažnju jesu upravo situacije, ljudi i njihove osobine koje te nerviraju, smetaju ti ili te rastužuju. Koliko god da su tvoje emocije u ovom trenutku prenaglašene, ipak uglavnom postoji razlog za njihovo javljanje. Verovatno postoji neki obrazac koji bi mogla da nađeš u tim situacijama u kojima obično planeš, kada ti dođe da nešto razbiješ ili se sklupčaš i plačeš. Ako budeš ustanovila taj obrazac, moći ćeš bolje da razumeš kako se osećaš i zbog čega, ali ćeš takođe i unapred moći da prepoznaš te situacije i iskontrolišeš svoje reakcije. To je treća stvar koju treba da praktikuješ – staro dobro brojanje do 10. Kada primetiš da je situacija takva da bi mogla da te izbaci iz takta ili osetiš da se neka emocija gomila i preti da “eksplodira”, dobro udahni i reci sebi da nema potrebe da odreaguješ burno. Ponekad nema potrebe ni da odreaguješ uopšte, a najčešće sve što želiš da kažeš i poručiš drugima možeš da uradiš na miran način. Dakle, udahni par puta, izbroj do 10 i razmisli kakvu poruku želiš da pošalješ, da li možeš to da uradiš na miran i neuvredljiv način, da li je ona uopšte dovoljno važna da bi rizikovala da se neko naljuti na tebe i da li je možda pametnije da pustiš sve da odleži i ti se smiriš, pa da na primer sutradan sedneš sa tom osobom i kažeš hladne glave ono što ti je zasmetalo. Na kraju, ako i pored ovoga ne budeš mogla da kontrolišeš svoje emocije i reakcije, ne bi bilo loše da porazgovaraš sa nekim stručnim o tome i da zajedno pokušate da otkrijete uzroke svega toga. Srećno.

Piše: Jovana Vuković, psiholog

Ostavi komentar

Your email address will not be published.