U POVERENJU

Zašto me bukvalno svaki dan boli glava?

it  | 

Jel’ znate možda zašto me boli glava svaki dan? Ali bukvalno svaki dan, u predelu čela?

inteen: Draga čitateljko, tvoj problem sa bolom u glavi mogao bi da bude povezan sa sinusima. Sinusi su paranazalne šupljine u kostima lica i lobanje, ispunjene vazduhom i obložene sluznicom respiratornog tipa. Kanali su povezani nosnom šupljinom, kroz koju vazduh ulazi i stiže do sinusa. Oni su rezonator glasa i visine glasa, i vrlo su bitni. Tokom zime sinuse treba čuvati nošenjem šala i držanjem šala na nosu, jer filtrira, vlaži i zagreva vazduh koji udišemo, što prija i sluzokoži nosa i sluzokoži samih sinusa.
Moguće je da kod tebe postoji neki zapaljenski proces i da te zbog toga bole sinusi i glava u predelu čela. Nezgodno je kada se upali sluzokoža nosa i sinusa i kada su kanali zapušeni, a ako se ovi problemi ne tretiraju na vreme mogu nastati još veći. Zavisno od jačine i lokalizacije, mogu nastati različite forme zapaljenja, od rinitisa, kada je zahvaćena samo sluznica nosa, zatim rinosinuzitisa gde je upaljen nos i sinusi, do sinuzitisa kada se proces odvija samo u sinusima. Zato ti predlažem da najpre odeš kod lekara opšte prakse po uput za otorinolaringologa – lekara specijaliste i uradiš, uz njegov nadzor, detaljne preglede. Sad je pravo vreme za to, jer ide zima, a znaš kako stara poslovica kaže: “Bolje sprečiti, nego lečiti”.
Međutim, u tinejdžerskom uzrastu (a i kasnije kod žena) okidači za bolove u glavi mogu biti i hormonalne promene. A tu je i preskakanje obroka, posebno kod mladih jer su njihove energetske potrebe veće. Isto tako, ako si u poslednje vreme pod stresom i to može biti razlog konstantnih glavobolja. U tom slučaju bi trebalo da ustanoviš šta te toliko muči i pokušaš to da prevaziđeš, pošto ništa nije vredno tvog zdravlja. Misliš li da sa tim ne možeš da se izboriš sama, obrati se psihologu u svom domu zdravlja.
Veoma je teško govoriti konkretno o tvojoj situaciji, jer nisi dala nijedan podatak o sebi, nisi napisala ni koliko ti je godina, otkada patiš od glavobolja, da li si pod pritiskom u školi, jesi li preopterećena obavezama, nerviraš li se i sekiraš zbog nečeg drugog itd. Bilo kako bilo, da ne bismo nagađali, prvi korak koji treba da preduzmeš je odlazak kod lekara. Najvažnije je da otkriješ uzrok svog problema kako bi mogla da počneš da ga rešavaš. Želim ti mnogo sreće. Pozdrav!

Piše: Jasna Đorđević, psiholog
Foto: Pinterest

Ostavi komentar

Your email address will not be published.