U POVERENJU

Želela bih da mi roditelji pruže više slobode i poverenja

it  | 

Ćao! Kako da ubedim mamu da nisam “mala” za kasne izlaske? Idem u drugi razred srednje škole i želim da izađem sa drugaricama iz odeljenja za vikend. Ne tražim da ostanem duže od 2, ali mi ona ne dopušta. Srednja škola se ne nalazi u mom mestu, nego pola sata vožnje. Imam utisak da mi ne veruje, ali ništa nisam uradila čega bih se stidila. Znam da brinem o sebi i da pazim na sebe. U tome je i podržava otac. Stvarno ne znam kako da ih ubedim. Pokušala sam više puta, ali to preraste u svađu i rasplačem se na kraju, jer me time povrede. Jako sam dobar đak i mislim da zaslužujem. Ne volim kada me zadržavaju uz sebe. U mestu u kome živim nemam puno prijatelja i ne izlazim puno, ponekad prošetam sa drugaricom ili odem na piće, ali ne ostajem dugo, do 12 otprilike. Želela bih da me moji ne ograničavaju toliko, želela bih da mi pruže malo više slobode i poverenja. Kako da im dokažem da neću biti uvek njihova mala devojčica i ubedim ih da mi ne brane izlaske van mesta?

inteen: Draga tinejdžerko, ako je u  problem samo tvoja želja za kasnim izlascima, a ostalo sto se tiče porodice je OK, ja bih to nazvala malim problemom. Važno je da imate skladne odnose, poverenje jedni u druge, da možeš da kažeš roditeljima kad ti je teško. Bitno je i da izgradiš bar jedno pravo prijateljstvo, kao i emotivnu vezu kojom ste oboje zadovoljni. Formiranje zdravog samopoštovanja i skladnih odnosa sa drugima treba da bude tvoj cilj.
Sve to može iako ne izlaziš u grad bas do 2. Znam da ti je stalo da budeš  sa svojim vršnjacima, što je i normalno, ali treba da vidimo šta je prioritet. Možeš ponovo da razgovaraš sa roditeljima, kad nađeš pogodan momenat. Kada vidiš da su dobeo raspoloženi, priđi im I započni temu o tome da ti produže izlazak. Nemoj ulaziti u svađu, argumntuj svoju želju. Navedi da si svojim postupcima pokazala da si dovoljno, ne družiš se sa lošim osobama, ne radiš ništa rizično i neprimereno, uspešna si u školi itd. Pokušaj da im objasniš i da te povređuje to što misliš da ti ne veruju dovoljno.
Produžetka će svakako biti, samo treba da nađes adekvatan pristup. Nemoj ništa da radiš na silu. Ceni to što su dobri roditelji, brinu se o tebi, nema nebrige i odbacivanja s njihove strane. Nemaju svi tu sreću. Treba imati na umu šta je najvažnije, a šta manje bitno. Budi taktična I strpljiva i na kraju će sve doći na svoje mesto. Oni će postepeno shvatati da je njihova devojčica porasla. Srećno!

Piše: Ana Slavković, psiholog (www.mirnakuca.com)
Foto: Pixabay

Ostavi komentar

Your email address will not be published.