U POVERENJU

Želim da korigujem ishranu ali da ne uvredim mamu

it  | 

Imam 15 godina i želela bih da smršam i da se zategnem, ali mi je glupo da pričam sa mamom o tome. Kako da korigujem ishranu ali i da jedem ono što se spremi? Šta treba da izbacim iz ishrane?

inteen: Probaću da ti odgovorim na ovo pitanje, mada imam vrlo malo podataka. U suštini, više se zalažem da neko zavoli i poštuje sebe baš onakvog kakav jeste, nego da svoju vrednost dokazuje tako što će smršati ili se ugojiti.

Ali razumem zbog čega to želiš, pritisak društva (reklama, časopisa, medijskih zvezda) preveliki je i svaka ideja da nismo savršeno zgodne poput fotošopiranih zvezda može nas baciti u očaj. Mogu samo podržati tvoju težnju da izgledaš bolje i da se zategneš, ukoliko to ne uključuje neke dijete i mučenje organizma.
Postoji nekoliko opcija. Prva je, svakako, da porazgovaraš sa mamom (ako ona sprema obroke) i kažeš joj da bi volela malo raznovrsniju ishranu. Verujem da će mama razumeti da želiš zdravije da se hraniš. Naravno, podrži njen dosadašnji trud i pripremu hrane.
Druga opcija je da sama pripremaš hranu koju bi volela da jedeš, a da to bude korisno i za ostale članove porodice. Na taj način ćeš sama određivati šta da jedeš.
Treća opcija je da se obratiš nutricionisti. On če te pregledati i preporučiti ishranu koja odgovara tvom organizmu. Na osnovu njegovih saveta moći ćeš da spremaš hranu zajedno sa mamom.

I ne brini mnogo, prirodno je da sa 15 godina želimo neko drugo, savršeno telo. To traje sve dok sebe ne prihvatimo baš onakvima kakvi jesmo i ne počnemo da uživamo u tome. To se zove sazrevanje, a ono ti predstoji 🙂

Piše: Suzana Krstić, psihoterapeut

Ostavi komentar

Your email address will not be published.